11.10.2009

Kuinka markkinoit sarjakuvaasi ilman rahaa!Pieni Oblivion High -uutinen on päässyt lipsahtamaan meiltä mainitsematta! Sarjainfon numerosta 1/09 löytyy Kemin sarjisfestareilla pitämääni luentoon pohjaava artikkeli Kuinka markkinoit sarjakuvaasi ilman rahaa. Numeron voi tilata netistä (ja kannattaakin, sillä sen sivuilta tapaat mm myös erinomaisen ystävämme Ninni Aallon). Artikkelini viestin voi kuitenkin tiivistää seuraavasti:

1) Ilman rahaa voi tehdä huiman paljon, varsinkin hyväksikäyttämällä omaa verkostoa, sosiaalisia medioita ja kavereiden luovuutta. Muista pummia palveluita töistä, vanhemmiltasi, kouluista (vaikka et enää olisikaan koulussa, niillä on usein erinomaista kalustoa), kunnan nuorisotoimelta ja paikallisilta taitelijayhteisöiltä.

2) Mikään ei kuitenkaan ole loppupeleissä ilmaista. Mitä vähemmän rahaa jokin maksaa, sen enemmän aikaa se yleensä vie. Harrastajapiireissä ja järjestötoiminnassa on suuri tabu sanoa (mutta silti TOTTA) että melkein on nopeampaa ja niin halvempaa mennä töihin vaikka kaupan kassalle ja ostaa tärkeimmät paino- ja tai markkinointipalvelut tienaamallaan rahalla.

3) Tapaa ihmisiä! Mene coneihin (työvoimaksi tai luennoimaan), mene mafioihin (ja PUHU ihmisille), kirjoita nettiin, suostu ja/tai tunkeudu haastateltavaksi. Auta muita. Älä ole paska jätkä. Jokainen skenen tyyppi joka tietää, että olet hyvä tyyppi, on sarjakuvasi ilmainen evankelista.

Ei kommentteja:

Blogiarkisto