27.3.2008

Nimimerkki None of Your Business!

En mä sua tarkoita, rakas lukija! Mutta viime päivinä olen törmännyt parissakin paikassa nimimerkkiin "Mrs Mandu" – joka ei ole meidän nimemme... Sallikaa minun selventää...

"Ms" – äännetään "mzz" – on 70-lukulainen titteli, joka luotiin vastineeksi miesten "Mr"-nimikkeelle.

"Mr" – "mister" – tarkoittaa herraa. Sen informaatiosisältö on siis "olet mies". Ennen muinoin se tarkoitti myös "olet aikuinen mies", ja nuoria poikia puhuteltiin, mikäli titteliä tarvittiin termillä "master". Master oli siis "miss"-sanan miespuolinen vastine. Master oli siis, ja on brittiläisissä yksityiskouluissa edelleen, poikaneiti.

Mutta kun master poistui käytöstä, Miss ja Mrs jäivät edelleen henkiin. Jostakin syystä tuntui edelleen tärkeältä ilmoittaa koko maailmalle mikäli nainen oli naimisissa vai ei. Tämä oli monien naisten mielestä typerää. Osittain siksi, että jossakin kolmenkympin kieppeillä "Miss" alkaa kantaa epäonnistumisen nyansseja. Vaikka jotkut ihmiset ovat naimattomia, koska heitä ei voisi avioliitto vähemmän kiinnostaa. Tai koska heillä ei ole ollut huikean uran ohessa aikaa deittailla. Tai koska he ovat lesboja. Tai koska he eivät poliittisista syistä usko avioliittoon. Ei mikään noista ole epäonnistuminen!

Vastavaasti toisia naisia ärsytti tuo "Mrs" – ihan niinkuin heidän arvonsa määrittyisi jotenkin aviomiehen olemassaolom kautta. Niin sekä naimisissa olevia että naimattomia naisia alkoi niin sanotusti kyrsiä koko tittelirumba.

Siksi peliin tuotiin Ms.

Ms tarkoittaa "olen naissukupuolta". Ja se tarkoittaa "ehkä olen naimisissa, ehkä en, mutta sen ei pitäisi vaikuttaa meidän väliseen kommunikaatioon mitenkään". Kuten Britney sanoisi, "not a girl, not yet a woman – or what if I am? It's none of your business." Ja joo, ehkä myös ihan vähän "not that innocent"...

Ei kommentteja: