Sarjakuvafoorumi Kvaakissa pyörähti jälleen käyntiin yksi näistä loputtomista ”god dag, yxskaft” -keskusteluista joissa edetään nopeasti vastakkainasetteluun manga- ja animefanit versus muu sarjakuvaväki. Maginot-linjat on kaivettu eikä tilanne näytä kehittyvän parempaan suuntaan lähiaikoina. Pysyn yleensä erossa tämän tyyppisestä loanheitosta koska en tunnu oikein kuuluvani kummallekaan puolelle.
Hauskaksi juuri tämän riidan tekee kuintenkin se, että eräs FCDA-puolen intoilijoista nimitti vastapuolta natsimuumioiksi. Natsimuumioiksi! Mikä mahtava sana, enkä ollut ainoa joka inspiroitui tästä. Ketjuun alkoi virrata eri piirtäjien ja kvaakkilaisten tulkintoja enkä malttanut pitää lusikkaani poissa tästä sopasta minäkään.
Siispä, ohessa vapaa tulkinta natsimuumiosta: Obersturmbannführer von Miauen, Panzar Division 'Grossmiau' ^_^
EDIT: Just realized that you cannot see the eye(s) properly, so here's a close-up.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Blogiarkisto
-
►
2014
(2)
- ► huhtikuuta (1)
- ► tammikuuta (1)
-
►
2013
(2)
- ► tammikuuta (2)
-
▼
2012
(34)
- ► marraskuuta (2)
- ► heinäkuuta (1)
- ► toukokuuta (3)
- ► huhtikuuta (4)
- ► maaliskuuta (9)
- ▼ helmikuuta (6)
- ► tammikuuta (1)
-
►
2011
(53)
- ► marraskuuta (1)
- ► heinäkuuta (3)
- ► toukokuuta (9)
- ► huhtikuuta (3)
- ► maaliskuuta (8)
- ► helmikuuta (9)
- ► tammikuuta (6)
-
►
2010
(25)
- ► joulukuuta (1)
- ► toukokuuta (2)
- ► huhtikuuta (2)
- ► maaliskuuta (4)
- ► helmikuuta (1)
- ► tammikuuta (4)
-
►
2009
(52)
- ► joulukuuta (4)
- ► marraskuuta (4)
- ► heinäkuuta (1)
- ► toukokuuta (10)
- ► huhtikuuta (2)
- ► helmikuuta (5)
- ► tammikuuta (2)
-
►
2008
(58)
- ► joulukuuta (7)
- ► marraskuuta (7)
- ► heinäkuuta (10)
- ► toukokuuta (4)
- ► huhtikuuta (3)
- ► maaliskuuta (6)
15 kommenttia:
... ja on täysi sattuma, että von Miauen muistuttaa ulkonäöltään pahasti Oblivion High-sarjan Maxia.
Tulihan siitä paljon asiallistakin keskustelua, ja osa ongelmistakin on aitoja. Se muuten taisin olla taas minä joka toin keskusteluun manga vs. kaikki muun-asetteluun, perustuen siihen että se on ollut itsellä suurin syy tuntea itsensä ulkopuoliseksi. Sekä siihen, että kun yritin tiedustella ovatko sarjakuvapiirit vielä ehdottoman jakautuneita mangaihmisiin ja "kaikkeen muuhun", vastaus mangapuolelta oli suunnilleen että kyllä ja ei ole mitään tarvetta tietää toisen puolen tekemisistä yhtään mitään ja mitään yhteistä ei ole. Itsestä oli hassua kuulla että julkaisuja on mangapuolella nykyään paljon, mutta niistä ei kuule natsimuumiopuolella yhtään mitään - eikä toisin päin.
Pitäisköhän munkin piirtää natsimuumio...
Kirjoitin viestin mutta se katosi, yritetäänpä uudestaan...
Tulihan tuosta paljon asiallistakin keskustelua, ja esiin tuli ihan oikeita ongelmia. (Joista osasta on kyllä puhuttu moneen kertaan aiemminkin.) Se taisin muuten olla minä, joka toi keskusteluun taas sen manga vs. kaikki muu-asetelman, vaikka se ei ollut pelkästään syynä nuorten eriytymiseen. Ihan siltä pohjalta, että itsellä se on olut suurin syy tuntea itsensä ulkopuoliseksi. Ja perustuen myös siihen, että kun kysyin, onko sarjakuvapiireissä yhä ehdoton jako, mangapuolelta vastattiin suunnilleen näin: ei ole mitään tarvetta eikä kiinnostusta tietää mitä toisella puolella julkaistaan ja mitään yhteistä ei ole. Oli hassua kuulla että mangapuolella on runsaasti omakustanteita, joista ei ole kuullut yhtään mitään. :/
Kai se sitten on niin että pitää valita puoli, ja jos ei ole animunörtti eikä perinteinennatsimuumio, mahdollisuudet menestyä ovat heikonlaiset?
Tunnustan luovuttaneeni joskus kymmenennen sivun tienoilla. Hessu-niminen henkilö kirjoitti sellaisella paatoksella asioista joista hänellä ei tuntunut olevan minkäänlaista tietoa että jäin suu auki katsomaan kommentteja. TOISAALTA jotkut kvaakkilaisista vastasivat niin ylimielisesti ettei sympatiaa pahemmin herennyt heillekään. Jotkut kyllä yrittivät käydä ihan asiallista keskustelua.
On sääli ettei ”tavallisten” sarjisten puolella juuri tunneta mangaskenen julkaisuja. Jyrki Vainio, jota pidän järkevänä ja sarjakuvaa laajalti tuntevana tekijänä, totesi kerran kuinka iloisesti yllättynyt oli nähtyään jossain kirjastossa nuorten tekijöiden manga-aiheisen näyttelyn. Tekijöillä oli hänen mukaansa oikeasti kunnianhimoa ja yritystä kiinnittää huomiota myös daidepuolella usein valitettavan huonoa tekniseen osaamiseen.
Mitä tulee täydelliseen kiinnostuksen puutteeseen puolin ja toisin en voi kuin valittaa; Suomen skene on niin pieni että luulisi olevan kaikkien edun mukaista vaalia kaikenkarvaisia kykyjä.
Mutta kuten sanot, mitä tehdä kun ei tunne kuuluvansa kummallekaan puolelle?
P.S. Totta ihmeessä sun pitää tehdä natsimuumio ^___^
Ongelma on vielä se ettei mangapuolellakaan tiedetä muumiojulkaisuista.
Itseä jäi hieman vaivaamaan että pääseekö mangapuolelta esiin ammattimaisia tekijöitä, jos länsimaista sarjakuvaa ei arvosteta (pseudomanga?) ja julkaisutoiminta on pitkälti fanitusasteella. Aika pitkälti päsee se että pitää piirtää yaoita tai fanartia että yleisö kiinnostuu, joskus kun ihmettelin tätä niin kävi ilmi ettei originaaleja hahmoja vain koeta mielenkiintoisiksi. Siitä huolimatta että moni tekijä on ammattitasoa ja se fanartkin tehdään jonkun japanilaisen OC-hahmoista.
Ai niin, ja Kääkissä on todella helppo saada ilkeitä kommentteja, mutta sama pätee kyllä mangapuoleenkin.
Taitaa olla nörttien yleinen ominaisuus. Tai ihmisten ylipäätään. Netissä kaikki vielä kärjistyy ja empatia on tuntunut vähenevän (tästä oli tutkimus).
Miten voisi päästä niin kauan kun mennään asenteella että vain Japanissa japanilaisten vanhempien siittämä voi tehdä HYVÄÄ mangaa.
Toisaalta, olisi kiva kuulla kuinka hyvät, nyt vielä yläasteella/lukiossa olevat, piirtäjän ammattiuralle haluavat aikovat tehdä. Tuskin moni heistä tosissaan kuvittelee voivansa tehdä/julkaista sarjakuvaa Japanin markkinoille. Ja suomalaisissa pelitaloissa tuskin halutaan panostaan japanilaisvaikutteiseen tyyliin.
Tämä on ainakin minulle yhtälö jolle ei ole ratkaisua niin kauan kun lyhytnäköiset ja kateelliset puristit vartioivat ”omaansa”. H*lvetti, minä luin mangaa ennenkuin suurin osa heistä oli edes syntynyt, eikä minulla siitä huolimatta ole mitään tarpeita kieltää sitä muilta, halusivatpa sitten vain kuluttaa tai tehdä itse...
Jep. En aina onnistu itsellänikään, mutta yritän kirjoittaa periaatteella 'mikä on liian kusista sanottavaksi IRL päin toisen naamaa on parasta jättää sanomatta'.
Kuulemma jako mangan ja länsimaisen välillä ei kaikissa piireissä ole enää niin tarkka, mutta aina kun olen kuvitellut niin, jako on tullut esiin tavalla tai toisella. No, ainakin Anime-lehdessä on nostettu doujinsheja esiin, ja uusi polvi ei välttämättä ajattele perinteisiä kustantajia vaihtoehtona, saati sitten ammattilaisuuden mittarina.
Netissä kyllä kaikki hukkuu liian tehokkaasti. Edes hyvistä jutuista ei kuule ja niitä on edelleen suht vaikea löytää.
Olisi mukava tietää kuinka moni todella kokee ettei mangapiirien tarvitse olla missään tekemisissä muiden ihmisten kanssa...
Ja minä kun ajattelin sillon joskus että kymmenessä vuodessa kaikki ehtii muuttua. :´D
Itseasiassa minusta kehitys on mennyt huonompaan suuntaan. Olen saanut sen käsityksen, että mangapiireissä moni teini vähän halveksuu meitä pitkän linjan setiä ja tätejä jotka ovat olleet selvillä japanilaisesta populaarikulttuurista jo pitkään (varsinkin scifi-piireissä on aina tykätty japanilaisesta) eivätkä halua samaistaa heitä ”omaan juttuunsa”. Luuötavasti enemmän sukupolvi- kuin makuasia. Toisaalta, esm scifipiireissä ei käsittääkseni ole tätä raivoisaa vanhat-nuoret harrastajat-vastakkainasettelua...
En tiedä tarkkaan viime vuosista, sillä olen nykyään itse täysin pihalla skenestä. En ole niin suosittu edes fanitekijänä että tietäisin mitä ihmiset tätä nykyä ajattelevat eri ryhmistä tai pseudosta. Siis lukuun ottamatta muutamia kommentteja, jotka eivät välttämättä edusta koko porukkaa, mulla on voinut olla huono onni. Suurin osa mitä kuulee tulee yleensä muutamalta ihmiseltä.
Mutta vielä joitakin vuosia sitten jotkut scifiharrastajat inhosivat animeconin kävijöitä, ja kuulin pari "pysyisivät omalla puolellaan"-kommenttia. Aivan kuin mangasta kiinnostunut ei voisi olla myös scifi- ja fantasiaharrastaja...
Periaatteessahan nuorilla on aina omat juttunsa, ja yksi syy mangan jämähtämiseen Suomessa on juuri sen profiloituminen teiniernutyttöjen jutuksi. Yritä siinä sitten saada fanityttöjä vihaava tutustumaan mangaan...
Ja äh, tarkennus, ne muutamat ihmiset joiden kanssa on pääosin tekemisissä ovat suurelta osin tuttuja ja kavereita, ja heiltä ei yleensä tule ilkeitä kommentteja pseudoa kohtaan.
Toisaalta, Animeconkävijä ja anime ovat kaksi eri asiaa, joista vain se toinen saattaa aiheuttaa jollekin vanhalle scifi-parralle allergianäppylöitä ^___^
Joo, niinhän ne ovat. :) Mut viitaten tuohon "heidän kanssaan ei ole mitään yhteistä enkä edes halua kuulla heistä tai heidän julkaisuistaan mitään"-ajattelutapaan, joka on aika suvaitsematon ja putkinäköinen.
Parjatusta Limingan sarjakuvalinjasta on kyllä se hyöty, että sieltä tulee ulos paljon ihmisiä, joilla on hieman laajempi katsanto.
Lähetä kommentti